- Jeg er overveldet over alt jeg må gjøre og kommer liksom ikke i gang. Hvordan kan jeg unngå å utsette ting?

Å utsette ting du burde få gjort kan bli en fluktstrategi der du tar ut belønningen før du gjør jobben. Bestemmer du deg for å game litt først, og lese senere, så blir det fort til at du ikke får lest. Utsetter du mye øker stresset. Etter hvert som tiden går blir også terskelen for å komme i gang høyere.Dette gjør du for å unngå prokrastineringsfellen:

  • Rydd unna forstyrrelser
  • Gå et sted der du kan jobbe i fred
  • Lag en oversikt over det du skal gjøre, med korte, konkrete bolker
  • Ha en liten belønning for hver bolk du gjennomfører
  • Sett i gang

Kjenner du på manglende motivasjon? Ikke vent på den. Motivasjon er ikke nødvendig for å studere, selv om den kan være hjelpsom. Av og til kommer motivasjonen når du begynner å kjenne stoffet du leser og finner det interessant.

SiO Helse arrangerer gratis kurs som gir deg praktisk trening, gode tips og verktøy, der du kan lære mer om blant annet mindfulness, stressregulering, og mindre utsettelse. Finn ut mer på kurskalenderen.

- Jeg har lyst til å bli kjent med andre studenter, men synes det er skummelt å ta kontakt. Har dere noen tips?

Mange studenter synes det er vanskelig å ikke ha noen de kjenner på sitt studium. Gode vennskap skapes gjennom å bruke tid sammen, både fysisk og digitalt, så her er det nyttig å være tålmodig.

Det er også lurt å tenke på hvordan du kan gjøre deg selv tilgjengelig gjennom øyenkontakt, smil og ved å si «hei» eller «god morgen». 

- Det er første uka av semesteret, og jeg kjenner allerede at jeg er stressa for eksamen. Hva kan jeg gjøre for å ikke bli stressa?

Det er veldig normalt at du blir stresset når du skal inn i noe nytt, og ikke vet helt hva du går til. Da er det lurt å jobbe jevnt og trutt gjennom semesteret.Når eksamen kommer, vil de aller fleste kjenne på litt engstelse. Og litt av det kan faktisk være bra. Det kan hjelpe deg med å være mer skjerpet under eksamen.Har du eksamensnerver fra begynnelsen av studiet, kan det tyde på at du har en sterk indre kritiker som jobber iherdig for å sikre topp prestasjoner. Her har vi noen råd til deg:

  • Snakk med en snill og medfølende stemme til deg selv. Hvordan ville du snakket til en venn som var redd for en eksamen flere måneder frem i tid. Når du hører den indre kritikeren sette i gang, minn deg selv på alt du gjør for å forberede deg og fortell deg selv at det er godt nok. Dette vil gå bra. Jobb med å få til en god og oppmuntrende indre dialog.
  • Lag en realistisk plan og ha faste og realistiske mål på hva du skal gjennom hver dag. Ta en ting om gangen, du kommer gjennom alt.
  • Gi deg selv gode pauser hver dag.
  • Visualiser deg selv i en eksamenssituasjon der du jobber jevnt med oppgavene og forholder deg rolig. Du kan for eksempel øve deg på å si ting som «jeg er rolig og samlet og er konsentrert under eksamen» eller «jeg henter frem fra hukommelsen den kunnskapen jeg trenger». Når du visualiserer dette blir det som en indre film som forsterker budskapet, og som kan dempe frykten du føler.
  • Jobb med å bli kjent med pusten din. Når du blir nervøs kan det å fokusere på pusten roe deg ned. Søk opp pusteteknikker og finn en som passer for deg.

- Jeg har så lyst å gjøre det bra på studiet! Hvordan kan jeg strukturere hverdagen min på best mulig måte?

Som ny student er det ikke alltid så lett å vite hvordan du skal strukturer hverdagen din og arbeidet ditt.Å sette opp en ukeplanen er et godt verktøy for å dele opp et stort mål ned til små delmål. Det store målet kan være å stå på eksamen, eller å få en god karakter. Delmålene bør være små og overkommelige, slik at det gir deg mestring når du får det til. Ukeplanen bør gi deg oversikt over denne ukas delmål. Det er flere grunner til at en god ukeplan er nyttig for deg som student:

  • Du får oversikt, for du må finne ut når forelesninger er, om det er noen arbeidskrav, innleveringer eller møter. 
  • Den gjør at du ikke trenger å gå å huske alt i hodet.
  • Det er lettere å oppleve mestring. Det gir en god følelse når du kan stryke ut oppgaver du er ferdig med, og det blir lettere å se at alle små oppgaver leder mot et større mål. Mestring gir motivasjon.
  • Du slipper å bruke viljestyrke hver dag. Det er nemlig lett å bli sliten i viljestyrken. Hvis du lar ukeplanen styre deg, og får til å innføre en rutine for deg selv, så trenger du ikke føle deg tipp topp motivert for å få gjennomført.

Husk at det tar tid å lykkes, så ikke gi deg selv om den første uka ikke gikk slik du hadde tenkt. 

Andre ting du lurer på?

I SiO Helse har vi kurs, selvhjelpskurs og individuell behandling som kan hjelpe deg med alt dette og mye mer. Ikke nøl med å ta kontakt med oss hvis du lurer på noe!Sjekk ut tilbudene til SiO Helse