I 2022 sparte vi miljøet for 50 tonn med mat som ellers ville blitt kastet!

I 2022 benyttet vi oss av 50 tonn med overskuddsmat fra våre leverandører som ellers ville blitt kastet. Dette er råvarer som bidrar til at vi kan servere varierte og spennende retter i våre serveringssteder, og at vi også bidrar til mindre matsvinn. I 2023 er målet vårt 70 tonn med overskuddsmat! 

Våre medarbeiderne gjør alt de kan for å ikke kaste mat. De bruker opp hele grønnsaken, koker kraft på ben og gir bort råvarer til andre avdelinger som de ikke får brukt selv. I tillegg har vi fokus på bestilling og hva vi har på lager.Youfood, varmmat og salat på vekt, bidrar også til at matsvinnet reduseres fordi du forsyner deg med det du ønsker å spise og betaler på vekt. Enkelt og greit.Vi gjør også flere tiltak i avdelingene våre, som gjør at du kan få god mat og drikke til redusert pris,- og bidra til å minimere matsvinn:

 • Dagens KUTT: Varmrett med råvarer som snart går ut på dato.
 • Dagens KUTT: Gårsdagens sandwicher. Varmmat og salat som selges til halv pris de siste 30 minuttene. Dette gjelder kun når serveringsstedene har mat igjen som ikke kan spares til dagen etter eller benyttes i andre retter.
 • Produkter merket med KUTT: produkter som nærmer seg "best før" eller "siste forbruksdag".

Hva mer gjør vi?

Økologiske produkter

Vi benytter økologiske produkter der det er hensiktsmessig,- mel, korn, kokos, juice og meieriprodukter. Målet vårt er å øke innkjøpet av økologiske råvarer med 50 % hvert år fremover.

Fisk og skalldyr

Vi benytter ikke fisk og skalldyr som har rødt lys i sjømatguiden fra WWF. Tidvis blir vi tilbudt fisk og skalldyr som har rødt lys i sjømatguiden, men da er det bifangst, og vi vurderer i hvert tilfelle om vi skal tilby dette.

Redusere forbruket av kjøtt

Vi jobber kontinuerlig med å redusere bruken av rødt kjøtt i våre retter, og redusere kjøttandelen per porsjon. Fordelen er at man får i seg mer grønnsaker, og får smakt andre spennende proteinkilder som kikerter, bønner, linser osv. 

Kortreiste og sesongbaserte råvarer

Vi prioriterer bruk av kortreiste og/eller sesongbaserte råvarer/produkter de er i sesong. Vår definisjon av kortreist er produkter og råvarer som er produsert i Norge. Vi bestreber at produktene og råvarene skal ha så kort reisevei som mulig. 

 

Våre matspare-tips

 • Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, bruk heller sansene og sjekk om maten fremdeles er bra. Melk, yoghurt, egg, smør er ofte like god og trygg å spise flere dager etter utløpsdato.
 • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
 • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
 • Legg merke til at noen varer har merking «Best før, ikke dårlig etter». Dette er et kjempebra tiltak der vi som forbrukere kan bruke sansene våre for å avgjøre om maten fremdeles kan brukes.
 • Kjøtt og fisk kan fryses ned før siste forbruksdag, husk å merke emballasjen med hvilken dag den er fryst ned. Er du urolig for om fryst mat blir dårlig? En god tommelfinger regel er at når du fryser ned en vare som har to dager igjen før siste forbruksdag, har du to dager på deg til å spise det du har tatt ut av fryseren din.
 • Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må oppbevares kaldere i kjøleskapet enn for eksempel grønnsaker.
 • Avkjøl varm mat raskt, for eksempel i et kaldt vannbad. Du kan spise maten som rester eller lunsj dagen etter, eller det kan fryses ned om du har mye til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
 • Frys brød som ikke skal spises neste dag. Få brødet oppskåret, og tin brødskivene i brødristeren.
 • Torsdag er en god restedag. Bruk opp rester før du handler ny mat til helgen.