Ofte stilte spørsmål om SiO Bolig
Flytte inn
Det er dessverre vanskelig å si når du vil få svar på søknaden din. Dette kommer blant annet an på når på året du søker, og om noen med prioritet står i kø samtidig med deg. Vårt beste råd er å sjekke e-posten din ofte da det er der du vil få beskjed – og være litt tålmodig.
Dersom du ikke er i gruppen som er prioritert i starten av høstsemesteret, er det lurt å søke om bolig med kontraktstart fra juni eller juli.
Du kan hente nøkler fra kl. 12:00 den dagen kontrakten din starter. Vi sender deg informasjon om hvor, hvordan og når du kan hente nøklene dine på e-post senest én dag før kontrakten din starter.Gi oss beskjed hvis du vi hente nøkler på en annen dag enn dagen kontrakten din starter. Da sender vi denne informasjonen én dag før den dagen du har sagt at du skal hente nøklene dine.
Hvis kontrakten starter på en lørdag, søndag eller på en helligdag kan du hente nøklene fra kl. 12:00 påfølgende virkedag.Du må hente nøklene innen 14 dager etter at kontrakten din har startet for å ikke miste boligen din. Gi oss beskjed hvis du ikke kan hente nøklene innen denne tiden.
Hentested kan være:
- Nøkkelboks på Blindern Campus eller Kringsjå Studentby
- Utlevering på SiO Kundesenter eller Blindern Campus
I de fleste tilfeller bruker vi nøkkelboks på Blindern Campus. Her er nøkkelboksene plassert utenfor inngangen til venstre for SiO Kundesenter som du finner i Kristian Ottosens hus, Problemveien 9. Nøkler som ikke er hentet vil bli fjernet fra nøkkelboksen kl. 08:00 dagen etter.
Du må vise gyldig legitimasjon når du henter nøkler på kundesenteret. Her kan du se hvilken legitimasjon vi godtar.
Du må ha betalt semesteravgift til et lærested tilknyttet SiO for dette semesteret, eller kunne vise til dokumentasjon på at du har fått studieplass ved et lærested tilknyttet SiO. Hvis du ikke har fått svar på søknaden enda regnes søknaden din som dokumentasjon.
Du må sende oss en fullmakt hvis noen andre skal hente nøkler eller nøkkelkort for deg. Du vil få en bekreftelse fra oss når vi har sjekket fullmakten.
Du får vite eksakt hvilket rom du skal bo på når du henter nøklene og skal flytte inn.
Flytte ut
Ingen kontrakter varer lenger enn til 31. juli, derfor har du kun fått en kontrakt som varer til denne datoen.
Når du har signert denne kontrakten sender vi deg en e-post. Der får du tilbud om å søke ny kontrakt fra 1. august i år til 31. juli neste år. Søknaden finner du på Min side.
Er du beboer og har en kontrakt som utløper 31. juli vil du i utgangspunktet få tilbud om å søke ny kontrakt for et nytt år i løpet av april. Tilbudet finner du på Min side.
For å få tilbud om å bo videre må du møte kriteriene i Tildelingsreglementet vårt.
Oppsigelsestiden på studentboligen din er 2 eller 3 måneder, avhengig av hvilken type bolig du har.
Når du sender inn oppsigelsen, regnes den fra 15. eller den siste datoen i måneden. Oppsigelsestid er 2 mnd for singelboliger og 3 for par- og familieboliger.
Du kan fremleie boligen din om du f.eks. skal på utveksling. Du kan lese mer om reglene for fremleie her.
Når du skal flytte, må du tømme hele boligen og ta med deg alle eiendelene dine.
Boligen din må også vaskes godt før du flytter ut. Du finner en oversikt over hva du må vaske når du flytter ut av hybel her, og hva du må vaske når du flytter ut av leilighet her.
Hvis du skal bruke bil til å flytte kan du hente parkeringsbevis i SiO Kundesenter, så unngår du parkeringsbot.
Husk å melde adresseendring til Posten når du flytter.
Hvis du bruker nøkkelkort med svart S kan du registrere utflytting på Min side. Når boligen er tømt og vasket og du er klar til å forlate den for siste gang, må du logge inn på Min side og registrere at du har flyttet ut.
Registreringen må fullføres innen kl. 12.00 den dagen kontrakten din går ut. Når registreringen er fullført, mister du adgang til boligen din umiddelbart. Nøkkelkort og eventuelt vaskekort leverer du i boksen merket «Selvbetjent utflytting på Min side». Postnøkkelen skal du legge på gulvet innenfor døren til boligen din.
Her finner du boksen:
- Kringsjå: I passasjen mellom Olav M. Troviks vei 70 og 72
- Sogn: Utenfor Sentralverkstedet i Sognsveien 85
- Bjølsen: Utenfor vaskeriet i Moldegata 5
- Øvrige studenthus: I inngangspartiet i bygget
Hvis du bruker metallnøkkel til boligen din, eller du ikke ønsker å registrere utflytting på Min side, kan du levere bolignøklene og kort til SiO Kundesenter. Postnøkkelen skal du legge på gulvet innenfor døren til boligen din.
Legg bolignøklene og kort i en konvolutt merket med navnet ditt og adressen du har hatt. Hvis du bor i Oslo, leverer du konvolutten til kundesenteret innen kl. 12.00 den dagen kontrakten din går ut. Kundesenteret finner du i Kristian Ottosens hus, Problemveien 9, på Blindern. Kommer du utenom åpningstiden, kan du legge nøklene i luken på venstre side av hovedinngangen til kundesenteret.
Hvis du bor på Åråsen, leverer du konvolutten i den hvite postkassen merket SiO i 1. etasje.
Hvis du ikke registrerer utflytting på Min side eller leverer nøkler innen fristen, kan du bli fakturert ekstra kostnader.
Søke på bolig
SiO-boligene er for deg som er student på universitets-eller høgskolenivå og flytter inn før du fyller 35 år. Før du kan søke om studentbolig, må du velge profil. Vi har egne boliger som passer enten du vil bo alene, med kjæresten eller med barn. Single kan søke om hybel og 1-roms leilighet, mens par og barnefamilier kan søke om par- og familieleiligheter. Etter å ha valgt profil får du opp en liste med boliger du kan søke på.
Du søker studentbolig via nettsidene våre. Velg om du vil bo alene, med kjæresten eller familien din. Vi har flere ulike studenthus rundt om i Oslo, så bruk tid på å bli kjent med de ulike studenthusene og finn ut hvor du vil bo. Her kan du se filmer fra de ulike studenthusene.
Når du har bestemt for hvor du vil søke bolig, kan du fylle ut søknaden din. Du kan legge til opptil 6 boligtyper i søknaden. Vi anbefaler at du gjør det, slik at du øker sjansen for å få studentbolig.
Vi har mange tilrettelagte boliger, og kan også tilrettelegge spesielt etter dine behov.
Hvis du søker om tilrettelagt bolig, må du sende med dokumentasjon som viser at du har behov for denne typen bolig. Dette kan for eksempel være en legeerklæring. Da vil du bli prioritert ved tildeling av bolig i henhold til tildelingsreglementet vårt. Dersom vi ikke får nødvendig dokumentasjon, vil du stå på vanlig venteliste.For at vi skal kunne hjelpe deg og tilrettelegge slik at du får det du trenger, er det viktig at du gir oss informasjon om behovene dine. Det kan for eksempel være automatisk døråpner, rampe etc. Inne i selve boligen er det NAV Hjelpemiddelsentral som har ansvar for å tilrettelegge for deg.
Det er dessverre vanskelig for oss å si noe om hvilken plass du har på ventelisten, eller hvor lang tid det vil ta før vi har en bolig å tilby deg. Enkelte søkere er prioritert foran andre.De som allerede har søkt studentbolig har hele tiden anledning til å endre søknaden sin. Dette fører til at ventelisten er i stadig endring. Vi sender ut tilbud om studentbolig fortløpende, og det er alltid noen som takker nei til det tilbudet de mottar. Når noen takker nei til tilbudet de får, går det umiddelbart ut tilbud til nestemann på ventelisten. Dette betyr at det ikke er noen frist, eller bestemt tidspunkt hvor vi sender ut tilbud om bolig.
Husleie og kontrakt
Du vil motta den første husleiefakturen etter at du har flyttet inn.
Husleien skal betales på forskudd, og forfaller den 1. i hver måned.
Du vil få fakturaen fra oss på e-post, avtalegiro eller e-faktura rundt den 17. hver måned. Du finner også fakturaen på Min side/Min økonomi.
Makstid for å bo i studentboligene våre er 5 år, og du må være mellom 18 og 35 år.
Du kan ikke overføre kontrakten din til andre
Dersom du er ferdig studert og du har en samboer som fortsatt er student, må samboeren din søke på nytt dersom dere fortsatt skal bo i studentbolig. Samboere har prioritet fremfor nye eksterne søkere i søknadsrunden, men det kan være lurt å søke i så god tid som mulig.
Alle leiekontraktene våre utløper 31. juli, derfor har du kun fått en kontrakt som varer til denne datoen.
Når du har signert denne kontrakten, så får du en e-post fra oss med tilbud om å søke ny kontrakt på Min side med varighet fra 1.8 i år til 31.juli neste år.
I løpet av april vil alle beboere som har kontraktutløp 31. juli få tilbud på Min side om å søke ny kontrakt for ett nytt år.
Hverdagen i studentbolig
Det er tillatt å ha overnattingsgjester i boligen i inntil 14 dager. Det er ikke tillatt å ha gjentatte besøk dersom dette er til sjenanse for andre leietakere.
Det viktigste er at du forlater boligen din umiddelbart.
Hva gjør jeg hvis alarmen går?
- Forlat bygget umiddelbart
- Møter du røyk, bli på rommet og ring 110
- Slå alarm i huset, og forsøk og varsle andre beboere
I en studentbolig bor mange tett sammen på små arealer. Dette kan føre til mer støy og lyder enn du ville opplevd i andre typer boliger. Derfor er det viktig at man viser hensyn overfor sine naboer. Samtidig må du også tåle et høyere støynivå i studentboliger enn i andre typer boliger, nettopp fordi man bor så tett sammen.
Leietakerne plikter å respektere hverandres natte- og arbeidsro. Etter kl. 23.00 på hverdager og kl.24.00 på dager før helligdager, og frem til kl. 07.00, skal det være ro i boligen, samt på eiendommen for øvrig. Oppførsel som er til sjenanse for andre leietakere er uansett tidspunkt ikke tillatt. Du er også ansvarlig for de som besøker deg.
Ja, du trenger innboforsikring når du skal flytte inn hos oss – du er nemlig ikke innboforsikret gjennom SiO. Du kan sjekke om du er forsikret gjennom dine foreldres forsikring, en organisasjon du er medlem av, eller eventuelt kjøpe din egen. Mange forsikringsselskap tilbyr rimeligere forsikringer til studenter, dersom du finner ut at du må tegne egen innboforsikring.
Dyrehold er ikke tillatt. Dersom leietaker har gode grunner for å holde dyr, skal begrunnet søknad om dette sendes utleier slik at utleier kan vurdere om betingelsene for dyrehold er oppfylt, herunder undersøke følgene av dyrehold på eiendommen. Dyrehold tillates under enhver omstendighet ikke dersom dette medfører ulempe for utleier eller øvrige brukere/leietakere på eiendommen. Leietaker kan ikke holde dyr før utleiers skriftlige tillatelse foreligger. Tillatelsen kan trekkes tilbake dersom ulemper som nevnt skulle oppstå.
Vedlikehold og vaktmester
Meld fra om feil eller mangler i boligen din eller i fellesområdene på Min Side. Hvis det ikke kan vente, kan du ringe vakttelefon 22 85 32 00 (døgnåpen).
Dersom du nettopp har flyttet inn i studentboligen din, er det viktig at du gir beskjed med en gang dersom du finner feil i boligen din eller fellesarealene. Da vil vi raskt kunne følge opp saken og hjelpe deg.
For å forhindre tette sluk, vannskader og vond lukt på badet bør man rense sluket to ganger i året. Dette kan du som leietaker gjøre helt selv. Her viser vi deg hvordan.
Man bør også rense vannlåsen to ganger i året. Her viser vi deg hvordan.
Det er bildelister i de aller fleste studentboligene våre unntatt i Nydalen Studentby. Du trenger opphengskroker som du hekter på bildelisten når du skal henge opp bilder på veggene. Hvis du ikke finner opphengskroker i boligen din eller trenger flere kan du få kjøpt disse på nettet, i fotobutikk eller i interiørbutikk.
I Nydalen Studentby må du bruke limspiker/bildestrips som ikke etterlater hull i veggen eller ødelegge malingen hvis du ønsker å henge opp bilder på veggene i boligen din. Du får kjøpt limspiker/bildestrips hos blant annet jernvareforretninger.
Vaskeri
Her kan du lese mer om hvordan du vasker klær og hvordan du bruker vaskeriene: